FNGCIMM: Băncile au acordat 16.660 de credite prin Programul Prima Cas

FNGCIMM: Băncile au acordat 16.660 de credite prin Programul Prima Cas

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a încheiat primul semestru din 2018 cu un profit net de 47,5 milioane lei, în creştere cu 50% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat de presă.

 

“Strategia de extindere a portofoliului de produse de garantare a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, precum şi o mai bună poziţionare în direcţia evoluţiei mediului antreprenorial românesc, aflat într-o dinamică progresivă imprimată de creşterea economică din ultimii ani, este confirmată de rezultatele financiare ale primului semestru din anul 2018. Profitul net realizat la 30 iunie 2018, în valoare de 47,5 milioane lei, un maxim al ultimilor cinci ani, a fost generat în principal de dinamica acordării de garanţii pentru creditarea sectorului antreprenorial: în primul semestru din anul 2018 au fost acordate 4.435 de garanţii, de peste 4 ori mai multe faţă primul semestru al anului 2017”, se menţionează în comunicat.

Datele FNGCIMM arată un interes crescut pentru Programul Prima Casă. Dacă la finalul primului trimestru 2.900 de promisiuni de garantare erau aprobate și alte 1.000 în proces de analiză, după numai trei luni, creditele acordate prin program au crescut vertiginos.

 

Potrivit FNGCIMM, programul Prima Casă îşi menţine şi în 2018 o cotă semnificativă în volumul total al activităţii operaţionale, pachetul garanţiilor şi promisiunilor de garantare acordate în cursul primului semestru al anului fiind de 16.660, în valoare de 1,66 miliarde lei, dintr-un total alocat de 2 miliarde lei în anul curent.

Soldul total al portofoliului de angajamente în derulare, având ca sursă fondurile proprii, sursele în administrare şi fondurile statului, a ajuns la data de 30 iunie 2018 la valoarea de 20,7 miliarde lei, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioada a anului anterior, din care 17,2 miliarde lei reprezintă portofoliul de angajamente Prima Casă (garanţii şi promisiuni de garantare).

Soldul garanţiilor din surse proprii a continuat trendul ascendent, înregistrând o creştere de 24% faţă de perioada similară a anului precedent, până la 1,3 miliarde lei.

“Un vector de creştere este reprezentat şi de garanţiile pentru creditele-punte acordate de băncile partenere în Programul Start-Up Nation, alături de revirimentul altor programe ale Fondului”, precizează reprezentanţii FNGCIMM.

Volumul garanţiilor acordate beneficiarilor din administraţia locală ce implementează proiecte de sprijinire a sectorului agricol, de infrastructură rutieră, socială şi educaţională în zona rurală a crescut cu 15% faţă de primele 6 luni din 2017, atingând valoarea de 580,6 milioane lei.

Numărul total de garanţii emise în cursul primului semestru al anului 2018 a fost de 21.520, însumând o valoare totală de 3,03 miliarde lei, în creştere cu 9% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

“Linia strategică urmăreşte re-centrarea activităţii Fondului în zona misiunii sale instituţionale: aceea de a susţine IMM-urile, fie că se află în etapa de Start-Up, fie că se regăsesc în etapele evolutive ulterioare. Este esenţial să perseverăm în a materializa direcţiile interne de optimizare, de modelare constantă a ofertei de garantare pentru a veni în întâmpinarea nevoii de finanţare a antreprenorilor, astfel încât să deservim în mod optim cel mai important palier al economiei româneşti: IMM-urile. Fondul are capacitatea instituţională şi dispune de expertiza profesională a unei echipe dedicate, pentru a instrumenta programe ce pot asigura sustenabilitate creşterii economice şi în anii următori’, a declarat Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM.

 

Sursa: bankingnews.ro

Noi avem ofertele voi aveti cererea

Vezi anunturi